Aurinkoisena lauantaina 5.7. Saveron seuratalo ja sen pihapiiri täyttyi jo kolmantena viikonloppuna peräkkäin. Tällä kertaa aiheena oli Saveron kansa- ja peruskoulua käyneiden tapaaminen.
Kansa- ja peruskouluopetusta Saverolla annettiin vuosina 1913-92. Jo luonnollisistakin syistä ihan näin laajalta skaalalta oppilaita ei ollut; mukana olleiden koulun aloitusvuodet olivat väliltä 1931-83. Paikallaolijoiden pääpaino oli 1940-luvulla syntyneissä.
Tilaisuuden järjestänyt Eero Hovi toivottamassa ihmisiä tervetulleiksi. Kuva Kari Savinen
Innokas puheensorina ja muistelu täyttikin pian talon. Väkeä oli saapunut niin kylältä kuin kauempaakin. Toiset olivat muutoinkin tekemisissä harva se päivä mutta kouluajoista ei niinkään ole tullut keskusteltua, toiset taasen eivät olleet tavanneet vuosikausiin. Kahvikupposet virikistivät ja aurinkoisessa kesäillassa otettiin valokuvia niin vuosiluokittain kuin koko porukastakin. Kuin vertauskuvallisesti moniin taustaksi saatiin vielä Saveron koulu nykyasussaan.
Tilaisuuden osallistujat. Kuva aukeaa klikkaamalla suuremmaksi. Kuva Kari Savinen
Ilta kruunautui kun nurkassa olevien soittovälineiden luokse alkoi saapua sinipukuisia miehiä. Nämä herrat muodostivat Sininen Sointu-nimisen yhtyeen joka soittaa rautalankavetoista tanssittavaa musiikkia. Jo ensimmäisten kappaleiden soidessa alkoi salin lattia täyttyä tanssivista pareista, ja tätä riittikin niin pitkään kuin orkesteri soitti. Illan alkaessa kääntyä lopuilleen voitiin vieraskirjasta laskea paikalla olleen kuutisenkymmentä henkeä, entisiä Saveron koululaisia seuralaisineen.
Ideasta tapahtumaksi tällainen ”luokkakokous” ei olisi kehittynyt ilman ihimistä joka tarttuu toimeen. Tällä kertaa sellainen oli Hovin Eero jonka niin henkinen kuin taloudellinenkin panostus orkestereineen oli ratkaiseva illan onnistumiselle. Uskon että puhun jokaisen paikalla olleen puolesta kun osoitan hänelle suuret kiitokset tästä lauantai-illasta!